İDARE HUKUKU

İDARE HUKUKU

İdare hukuku, anayasayla belirlenen idarenin faaliyetlerini ve örgütlenmesini düzenleyen kuralları öngören, kamuya tanınan üstünlüklerle bireye tanınan hak ve özgürlükler arasında denge kurulmasını sağlayan hukuk dalıdır. İdari hukuk uygulamaları genel olarak devlet ve idari kurumlar ile şahıs ve şirketler arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları konu edinir. 

Hukuk devletinin bir gereği olarak idare, eylemlerinde ve idari uygulamalarında kanuna bağlı kalarak hukukun genel ilkelerine uygun hareket etmelidir. Buna rağmen, bir çok uygulamada mağduriyetlere sebebiyet veren hukuka aykırı idari eylem ve işlemlerle karşılaşılabilmektedir. İdarenin yaptırım gücünün ağır ve telafisi güç sonuçlara neden olabildiği dikkate alındığında, bireylerin idari merciler karşısında hukuk ilkeleri gereğince korunma hakkına sahip olması ve bunu kullanabilmesi büyük önem taşımaktadır.

İdare hukuku kavramı çerçevesindeki işlemler arasında idarenin sorumluluğu ve tazminat ve tam yargı davaları, hukuka aykırı idari işlemlerin iptali davaları, idari para cezaları, itiraz süreçleri ve iptal davaları, imar hukukuna ilişkin uyuşmazlıklar, çözüm yolları ve imar davaları, ihale hukukuna dair uyuşmazlıklar ve ihale davaları, kamulaştırma davaları, memurlarla ilgili disiplin cezalarına karşı savunma hazırlanması, cezaya karşı dava takibi, nakil, derece ilerleme tazminatı davaları, öğrenci davaları, karayolları trafik davaları, idari sözleşmelerden doğan davalar, belediye kanununa ilişkin uyuşmazlıklar ve çözüm yolları gibi uygulamalar dahildir

Gali Avukatlık Bürosu idari hukuk konusundaki deneyimini temsil ettiği kişi ve kurumlara güvenle aktarırken, müvekkillerine çözüm odaklı, hızlı ve net hukuki sonuçlar üretmeyi amaçlamaktadır.